Aquest passat dissabte, Junts per Sant Feliu, una coalició de dos partits, Pirates de Catalunya i Equo, es va presentar de forma oficial al Centre Cívic Les Tovalloles.

Després de tant temps de treball i posada en comú d’idees i objectius, estàvem francament il·lusionats amb aquesta presentació, que va ser anunciada a les xarxes socials i per cartells de fons lila repartits per tota la ciutat, alguns dels quals, per cert, van ser arrencats a les poques hores de ser enganxats en els punts d’informació ciutadana de Sant Feliu.

No obstant això, inassequibles al desànim, les dones i els homes de Junts per Sant Feliu van recórrer la ciutat diverses vegades, passant pels mateixos llocs, per tal de facilitar que tots els veïns estiguessin informats de la nostra presentació. Durant l’esdeveniment, habilitem un petit taller per a nens, en què els petits van poder aprendre l’escriptura amb canya -a càrrec del conegut il·lustrador David Molins– i la fabricació artesanal de xapes -gràcies a Sonia Moyano i Tomàs Pont es van fer càrrec de les inscripcions i adhesió al manifest, en una taula al costat de l’entrada. Cinti Benítez es va fer càrrec del reportatge fotogràfic, del qual teniu en aquestes línies una petita mostra. Raquel de la Espada va ajudar als assistents a trobar acomodament a la sala, en particular a les persones amb dificultats de mobilitat.

slide2
La presentació va començar una mica més tard del previst, per donar temps als endarrerits, ja que el dia, amb temps inclement i fred, convidava poc a acudir a qualsevol esdeveniment. Dos dels nostres companys van fer de mestres de cerimònia, que van informar sobre el guió que anàvem a seguir, i de les persones encarregades d’exposar els punts de confluència de Junts per Sant Feliu, els motius que van empènyer als tres partits a impulsar aquesta iniciativa, i el procés de primàries, obert a tota la ciutadania.

 

Després procedir a la lectura del manifest, que posa en relleu els objectius bàsics de Junts per Sant Feliu, els representants d’Equo (Andrés Romero), Pirates de Catalunya (Alejandro Serrano) i al independent Luis Serrano van sortir en aquest ordre a la tarima per exposar i defensar les raons que cada partit té per impulsar aquesta iniciativa.

slide3

Els tres van assenyalar que és imprescindible recuperar l’ajuntament de la ciutat per al poble de Sant Feliu, i netejar el consistori de pràctiques d’un altre segle, tant en la gestió com en la forma de tractar i fomentar la participació ciutadana. Junts per Sant Feliu, com a partit assembleari, premerà l’opinió de la ciutadania en els assumptes clau del municipi després de les eleccions, i no només cada quatre anys, i es compromet a informar i permetre que els veïns emeten el seu vot sobre aquests temes.

Luis Serrano
Andreu, Alejandro i Luis van assegurar que els eixos centrals del partit que presentàvem en aquest moment descansen sobretot en una major justícia social, la participació dels ciutadans, l’impuls de l’ocupació a nivell local amb participació activa de l’ajuntament, el foment de la cultura i la formació integral, els espais lúdics i la recuperació dels entorns naturals de la ciutat. El dèficit democràtic, que sentim tant a nivell de país com a nivell local, és fonamentalment el punt d’ancoratge que ens uneix en aquesta candidatura; i com a ciutadans del carrer que som, ens hem compromès a lluitar per millorar les coses a la ciutat, al marge de dogmes i interessos personals o de partit.

Alejandro Serrano

A continuació, es van presentar els punts de confluència, els eixos principals sobre els quals pivoten les propostes de Junts per Sant Feliu:
1.- Democràcia municipal: participació ciutadana, ajuntaments honestos i transparents. Qualitat democràtica. Tolerància zero amb la corrupció.

Volem que el nostre ajuntament fomenti la democràcia participativa i la possibilitat de decidir com volem que sigui el futur, i que aquesta decisió determini els processos de planificació del nostre municipi. Necessitem una administració oberta i transparent, propera a la ciutadania; però també una ciutadania que vulgui, pugui i sàpiga aproximar-se als processos de planificació i gestió urbana.

En contra de l’eliminació de competències municipals per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local: exigim la restauració del poder municipal sostret.

Andrés Romero

2.- Reestructuració i auditories públiques del nostre ajuntament.

Farem auditories públiques sobre el deute municipal, de les contractes de tots els serveis públics que han estat privatitzats, de la gestió del nostre consistori, els equipaments de la nostra ciutat … Hi haurà una baixada dels sous a un màxim de 3 salaris mínims interprofessionals; els regidors cobraran en proporció a la seva jornada laboral, auditarem els càrrecs de confiança; totes aquestes mesures són primordials per millorar l’eficàcia i eficiència del nostre ajuntament i suposaran un estalvi econòmic.

 

3.- Un municipi que aposta per la cohesió social i la tolerància.

Aquesta crisi, com altres, està tenint grans repercussió sobre els qui menys tenen. L’aposta per la sostenibilitat social implica no deixar que ningú es quedi enrere. Les retallades socials dels pressupostos estatals i autonòmics estan debilitant les prestacions d’educació, sanitat o serveis socials, afectant més a les persones més vulnerables. L’acció local ha de considerar aquesta situació i afavorir, en la mesura de les seves possibilitats, la igualtat d’accés i d’oportunitats al conjunt de la ciutadania i combatre la pobresa i l’exclusió social.

 

4.- Un municipi que integra la sostenibilitat ambiental en la seva planificació i gestió.

Els municipis són coresponsables dels danys ambientals que estan destruint el planeta, però també ho són de les solucions. És urgent emprendre mesures de transició que ens portin cap a una ciutat basada en una major capacitat d’autosuficiència i autonomia verd. Un municipi que generi la seva pròpia energia neta, que es proveeixi d’aliments i productes produïts al seu entorn. Que estigui basat en el principi d’economia de cicle tancat. Un municipi en el qual les persones puguem desenvolupar les nostres activitats en proximitat a les nostres llars. En el qual puguem desplaçar-nos caminant, en bicicleta o en transport públic eficient.

Un municipi que recuperi la seva unió amb el medi circumdant i que integri la naturalesa en l’entorn urbà. Tot això sota el principi “Pensa global, actua local”.

Raquel Manuela de la Espada

5.- Un municipi que tingui l’educació com a pilar de la societat.

El nostre objectiu primordial és aconseguir una educació pública, gratuïta i de qualitat. Per a això, treballarem fins aconseguir que aquest pilar de la societat sigui sòlid i estigui a l’abast de tots, ajustant-se a la voluntat i les necessitats dels veïns.

Per això creiem necessari un nou sistema de presa de decisions en contacte amb la realitat social i educativa, i que inclogui tots els agents implicats, donant més pes que fins ara a aquells especialistes que es troben immersos en aquesta realitat i que guiaran i ajudaran a la presa de decisions en consens amb la població; Ens allunyarem així d’una política educativa fluctuant realitzada des de despatxos, allunyada de la realitat existent i en pro d’altres interessos.

Carol Gonzalez y Aurelina Peña

6.- Un municipi culturalment actiu.

Des Junts per Sant Feliu, apostem per la Cultura. La cultura com a pilar del turisme i un dels punts de l’economia municipal a rescatar. Entenem la cultura com una cosa pròpia, una mica de la nostra ciutat. Fomentant la gran diversitat cultural que tenim entre més d’un centenar d’associacions.

En primer lloc, ajudarem a aquestes bases ciutadanes que fomenten la cultura des de baix. En segon lloc, impulsarem la reestructuració i restauració de les zones culturals per a una major eficàcia en la seva gestió.

En tercer lloc, tenim la idea d’una ciutat de futur amb un teatre públic, que seria representatiu de nosaltres, amb sales de conferències i congressos, i proposem la posada en marxa del antiaeri com a museu comarcal i provincial.

slide4

 

Finalment, vam iniciar el torn de preguntes, clausurem l’acte, i iniciem el pica-pica i la tertúlia informal entre assistents i l’organització, en la qual vam parlar animadament durant una hora, vam resoldre alguns dubtes i animem a altres ciutadans a participar en aquest il·lusionant projecte.

Recordeu, pròximament celebrarem altres esdeveniments perquè ens conegueu!